De Sterrekes Sente

Een gezinsopvang


  • is een opvang die doorgaans in het huis van de onthaalouder (=professionele kindbegeleider) plaatsvind.


  • Een onthaalouder mag maximum 8 kinderen tegelijk begeleiden. Het aantal kindjes (maximum 8) die de kindbegeleider mag opvangen is afhankelijk van de oppervlakte waarover hij/zij beschikt én de wens van de onthaalouder. Zo kan kan men van hogerhand beslissen dat de onthaalouder 8 kinderen mag opvangen, maar kan de onthaalouder zelf beslissen om er slechts 5 op te vangen. Vanuit het agentschap Opgroeien wil men die quota (kindratio) zowel in gezins- als groepsopvang verlagen. Waar het voorheen niet ongebruikelijk was dat een onthaalouder voor 8 kinderen zorgde, zal dit stilletjes aan een uitzondering worden.


  • Doordat de groep kinderen klein is, spelen  alle kinderen tussen 0 en 3 samen: dit heet men een 'verticale groep'. Zo leren de jongere kinderen van de oudere kinderen en kunnen de oudere kinderen leren rekening te houden met de jonge kindjes uit de groep. Dat wil ook zeggen dat broers en zussen niet gescheiden worden: ze blijven in 1 groep.


  • De onthaalouder fungeert als hechtpersoon voor uw kindje: de band tussen de onthaalouder en het kindje wordt daardoor vlot opgebouwd. Ook als ouder heb je 1 plaatselijk en direct aanspreekpunt: de onthaalouder.


Bij een gezinsopvang kan je stellen dat de kleine groep aanwezige kinderen met één begeleider opgenomen wordt in het huis van de begeleider. 


De Sterrekes is een gezinsopvang

met een gemiddelde bezetting van 5 aanwezige kinderen.




Een groepsopvang


  • Is een opvang die meestal op een aparte locatie doorgaat (m.a.w. niet in het huis van de kindbegeleider): in een gebouw dat voorzien is voor grootschalige kinderopvang.


  • Het aantal kinderen ligt hoger: dit vanaf 9 kinderen. Per 9 kinderen is er een extra professionele kindbegeleider. Bijvoorbeeld: een opvang met  18 kinderen zal 2 kindbegeleiders hebben. Je kindje zal dus meerdere begeleiders kennen. De opvang kan er ook voor kiezen om meer begeleiders per kinderen te hebben dan wettelijk nodig: bijvoorbeeld 3 begeleiders voor 18 kinderen. Van hogerhand kan men beslissen dat er bijvoorbeeld 18 kinderen in de opvang mogen plaatsnemen, maar dan nog kan de organisatie van de opvang ervoor kiezen om minder kinderen op te vangen. Maar, net zoals bij de gezinsopvang, wil het agentschap Opgroeien ook hier de kindratio naar beneden: minder kinderen per begeleider.


  • Bij een groepsopvang kan men in verticale leefgroepen werken. Maar dat is niet verplicht. Veel groepsopvangen werken ook horizontaal, zoals de gezinsopvang. In dat laatste geval, verdeelt men de kindjes (doorgaans) volgens leeftijd: zo zullen bijvoorbeeld de baby's 1 groep vormen, de kruipers 1 groep en de lopertjes 1 groep. Bij sommige opvanginitiatieven kiest men er voor om "de kindbegeleiders mee te laten groeien met de kinderen": dat wil zeggen dat de begeleider die nu voor de babygroep staat, meegaat naar de kruipertjesgroep en later naar de lopertjesgroep. Zo blijft gedurende de ganse opvangperiode uw kindje bij dezelfde begeleider. Het kan ook dat uw baby afscheid moet nemen van zijn begeleider van zodra hij naar de volgende groep gaat. Stel dat uw baby begint te kruipen, dan neemt hij afscheid van de babygroep en de bijhorende begeleider en gaat naar de kruipers-groep,waar een ander begeleider voor uw kindje zal zorgen. Maar de keuze van verticale of horizontale groepen is afhankelijk van opvanglocatie tot opvanglocatie.


Bij een groepsopvang kan je stellen dat er een grotere groep aanwezige kinderen is, die meerdere begeleiders hebben en waarvan de opvang  doorgaans op een externe locatie doorgaat.