De Sterrekes Sente

Een dag bij de onthaalmama in "De Sterrekes Sente"

Zzzz... slapen in de opvang...

De slaapkamer voor de kindjes is op de benedenverdieping gelokaliseerd, dit in functie van zowel het comfort als voor de veiligheid.

De richtlijnen van Kind en Gezin worden bij De Sterrekes Sente gevolgd. Een paar aandachtspunten:

  • Kinderen worden altijd op hun rug te slapen gelegd.
  • Kindjes onder de 6 maand slapen onder direct toezicht in de verzorgingsruimte.
  • Elke kindje beschikt over een eigen, vast bedje.
  • Er worden slaapzakken gebruikt  voor de kleintjes. De peuters krijgen een lakentje. Zowel lakentjes als slaapzakken zijn voorradig in de opvang.
  • De bedden zijn goedgekeurd door Kind en Gezin. 
  • De slaapkamertemperatuur wordt regelmatig gecontroleerd.
  • Er is een rolluik aanwezig.
  • Tijdens de slaapuren hou ik actief toezicht door regelmatig te gaan kijken, luisteren en voelen.
  • De kamer word dagelijks verlucht


Het ochtenddutje

Baby's, maar ook sommige peuters, hebben nood aan een ochtenddutje. In de eerste maanden na de geboorte is het normaal dat er in hun slaap weinig structuur zit en dat is normaal. Uiteraard volg ik dan het ritme van het kindje. Vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden (afhankelijk van de psychische en fysieke ontwikkeling van het kindje), krijgt de slaap steeds meer vorm. En dat gaat eigenlijk vanzelf. Doorgaans slapen de kindjes bij mij in de ochtend 1 tot 1,5u. Afhankelijk van hoe ze zich voelen en wat ze zelf aangeven nodig te hebben. 


Het middagdutje

Baby's en jonge kinderen hebben een hoge slaapbehoefte en middagdutjes helpen daarbij om voldoende rust te krijgen om te kunnen groeien en te leren. Het is essentieel voor hun ontwikkeling én welzijn. Je kan je voorstellen dat een vermoeid kindje zich niet prettig voelt; de drang om dan te gaan ontdekken en ontwikkelen is dan minimaal. Daarom hecht ik veel belang aan het slaapmoment: in functie van het kindje!


En om een mythe de wereld uit te helpen: bij baby's en peuters heeft een middagdutje geen negatieve invloed op de nachtslaap. Soms willen mensen hun kinderen "wakker houden" teneinde de nachtrust vlotter te laten verlopen, maar het is bewezen dat beide slapen geen effect hebben op elkaar. Als mens en mama vind ik het ook hartverscheurend als kinderen niet mogen slapen wanneer ze daar behoefte aan hebben dus daarmee kan ik (met mijn hart) niet instemmen op vragen om kinderen wakker te houden.


Het late-namiddag dutje

Aangezien kinderen tussen 1 en 1,5 jaar (soms langer, soms korter, wederom afhankelijk van hun psychisch en fysieke ontwikkeling) in blokjes van 2 uur 'leven'; hebben sommige kinderen nog een laat-namiddag dutje nodig. Dat is te vergelijken met een powernapje en duurt meestal niet zo lang:  45 min gemiddeld. Uiteraard kunnen kindjes die daar behoefte aan hebben, daar gebruik van maken. Ook hiervan is het een fabeltje dat met het vermijden van deze laat-namiddagslaapje de nachtslaap beter gaat. In tegendeel: een (over)vermoeid kind vind zijn slaap niet.