De Sterrekes Sente

Speel-goed, speel-tuig, speel-tuin

Het spelaanbod bij De Sterrekes Sente is afwisselend zodat alle kansen tot spel en ontwikkeling optimaal benut worden. Bovendien zorgt een niet- bomvolle/overprikkelende ruimte voor meer mentale rust (less=more) en écht, intens spel.

Omdat ik spelen zo belangrijk vind, zorg ik dat er veel spelmaterialen zijn. Dat wil niet zeggen dat de opvang vol staat met dure speelgoedmaterialen (waar je soms alleen maar naar durft kijken) maar wel dat ik alles in het werk stel om een zee van spelkansen te creëren.



Ik vind het belangrijk dat speelmateriaal gevarieerd is. Hier vind je dus, naast het "klassieke" speelgoed ook:


  • loose parts materialen
    • dat zijn speelmaterialen waar geen handleiding bij is. Met andere woorden: de kinderen kiezen zelf wat het voorstelt en wat je ermee gaat doen. Een voorbeeld hiervan zijn stapelstenen, pegdolls, gordijnringen...
  • echte materialen
    • dat zijn materialen die we als volwassenen ook gebruiken in ons dagelijks leven en die kinderen eindeloos boeien. Een voorbeeld hiervan: deegklopper, kommen, microvezeldoek, wasmand, sponsen...
  • kosteloze materialen
    • dat zijn materialen die je op het eerste zicht niet zou gebruiken voor de opvang, maar toch heel geliefd zijn. Denk maar aan een oude telefoon, oude krulspelden, knutselspullen zoals kaasdoosjes, lege flesjes, schoendozen, keukenrolkokers...
  • natuurlijke materialen
    • Dat zijn de materialen die moeder natuur ons schenkt: boomschijfjes, blaadjes, rijst, sneeuw, keien,...
  • Educatief materiaal
    • Dit is doorgaans materiaal die wél een handleiding heeft: je dient stapjes te volgen, een inzicht te verwerven, aanspraak te maken op je geheugen, samenwerken enz. Denk hierbij maar aan memory, papieren aankleedpopjes, puzzels, doorgeefspelletjes.


Speel-plaats, speel-ruim(te)


Om te kunnen spelen heb je ruimte nodig en daar hebben we 28m² van. Daarnaast is er nog de aparte verzorgingsruimte (12m) ; het spelen word dus niet gehinderd door het verzorgingsmeubel.


De speelruimte wordt ook regelmatig veranderd qua indeling zodat we die ruimte optimaal kunnen benutten, aangepast aan de groep en de behoeften die er op dat ogenblik zijn bij de kinderen. Stel dat er meer baby's zijn dan peuters, dan vergroot ik het grondpark zodat de baby's volop ruimte hebben om te rollen, kruipen etc.. Maar als de peuters  eens willen binnen fietsen, dan schuif ik het grondpark eventjes op zij en gaan we fietsen!


De  opvang is zoveel als mogelijk een Yes-place: een ruimte waar kinderen zich zo veilig en zeker kunnen voelen als mogelijk. Een plaats waar je als volwassene zo weinig mogelijk tussenkomt in het exploratiedrang van de kinderen. In plaats van "neen" te zeggen, kijk je wat de mogelijkheden of alternatieven zijn. Dat wil niet zeggen dat alles zomaar kan, maar wel dat er zoveel mogelijk ruimte gegeven wordt aan "ja".


Bovendien vind ik het ook belangrijk dat de kinderen buiten kunnen spelen. "Buiten" is ongelofelijk fascinerend: andere geluiden, ander gevoel (wind, gras), andere geuren, andere bewegingen... Voorziet u daarom steeds aangepaste kledij die vuil mag orden aub?



Knutselen = ervaren en beleven

Graag wilde ik nog even een klein woordje toelichten over het knutselen. In mijn opvang wordt er zeker geknutseld. Maar wat vaak vergeten wordt: knutselen doe je omwille van de beleving (het plezier van het maken) niet voor het resultaat. En dat geldt dubbel en dik voor baby's en peuters: knutselen met baby's en peuters niet om het resultaat maar wél om de ervaring/beleving: ik voelde lijm aan mijn vingers, ik heb het penseel zien strijken over het blad, ik hoorde het crèpe-papier knisperen, ik heb geproefd van het deeg, ik trachtte het papiertje los te maken, ik vond het leuk om te mogen scheuren...

Afbeelding van a href=httpspixabay.comnluserstaygunozbek-244434utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=i

Knutselen mag geen geforceerde beleving zijn: geen knutselwerkjes waarvan de voetjes ingeverfd worden en op een blad gedrukt worden. Waar is het plezier en de beleving voor het kind dan gebleven? Knutselen moet in de eerste plaats plezant zijn: iets wat hen aanspreekt, wat op hun niveau is, waar zij zelf voldoening uit halen, wat hun eigen ontwerp is, waar zij trots op zijn... Knutselen/kunst is zelfexpressie.

Een dag bij de onthaalmama in "De Sterrekes"

Jippie! Speel-tijd!

Waarom spelen?

Spelen is het werk van kinderen. Helaas wordt het belang van spel en spelen erg onderschat. Dankzij spel gaan kinderen zich niet alleen amuseren, maar zich ook uiten in hun gevoel, ontwikkelen in grote en kleine bewegingen, naast en met elkaar leren omgaan enzovoort.

Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat door spelen de basis wordt gelegd voor bepaalde hersenontwikkelingen die dan in de latere jaren wordt uitgediept. Zo zal bijvoorbeeld spelen met muziekinstrumenten de ontwikkelingsgebieden stimuleren die nodig zijn voor rekenvaardigheden. 

Spelen en pedagogie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mijn beweegredenen zijn te vinden in mijn visie en missie; Pikler en Montessori-geinspireerd.

Soorten spel?

In De Sterrekes Sente  doen we zowel aan begeleid spel als vrij spel. Begeleid spel wil zeggen dat de kinderen onder begeleiding een activiteit doen zoals knutselen, verhaaltje voorlezen, zingen, sensorisch spel, uitstapje, meespelen... Bij vrij spel kiezen de kinderen zelf waarmee ze spelen. Elke dag is er een begeleid spel en een vrij spel moment.